Velkommen til Kulturskolebrevet – nyhedsbrev for Aalborg Kulturskole. Har du problemer med at læse brevet - Klik her» 

Kulturskolebrevet udsendes til alle Aalborg Kulturskoles elever, deres forældre og Kulturskolens samarbejdspartnere 4 gange årligt i september, november, februar og april.

På aalborgkulturskole.dk kan du læse mere om kulturskolen – og på vores Facebookside kan du altid læse om Aalborg Kulturskoles aktuelle events og arrangementer for, med, og af vores mere end 5.000 elever.

 JUBILÆUMSDAG I NORDKRAFT

Vi inviterer til jubilæumsdag lørdag den 10. marts!

Hele Nordkraft vil syde af aktivitet når Aalborg Kulturskole holder sit 40+75 års jubilæum i det tidligere kraftværk på Teglgårds Plads. Festivitasen kommer nemlig til at foregå mange steder rundt i den kæmpemæssige bygning, der er en del af det kulturelle centrum i Aalborg Kommune. Udover den decentrale undervisning på de mange skoler i kommunen har Kulturskolen også undervisning på Nordkraft. Alt dette koblet med de gode faciliteter gør Nordkraft til det idelle sted at fejre Kulturskolens dobbelte jubilæum. 

Som vi nævnte i et tidligere nyhedsbrev er grunden til to jubilæer, at Kulturskolen i 2009 blev til igennem en fusion af den kommunale institution Den Musiske Skole og den selvejende institution Aalborg Musikskole, der blev oprettet for henholdsvis 40 og 75 år siden. 

På jubilæumsdagen vil du kunne opleve mange af de aktiviteter, der foregår i Kulturskolen hver dag, året rundt, fra de i alt 8 venues placeret i hele bygningen:
 

 • KUL
  Talentelever, sangelever, Svenstrup Rytmiske Pigekor og rytmiske bands
   
 • Kedelhallen 
  Aspirant Big Band, Tirsdagsstrygere, billedkunstudstilling, Grokraft, Keyboardorkester, Træblæserensemble, guitarensemble
   
 • Teater Nordkraft
  Forestilling med dramaelever, Åbne prøver med TGK og Ung Drama
   
 • Kunsthal Nord
  Klassiske talentelever, Klassisk MGK, Orkesterskolen,  Suzuki Strygerrne 
   
 • Multisalen
  Messingkvintet, Sct. Mariæ Bigband, Vild med Sans, Drumline, Klarup Pigekor, Lørdagsstrygerne, Brass'n Harmony, MGK rytmisk og klassisk
   
 • Niveau 3 (Balletsalen)
  E-musik, ballet, drama
   
 • Niveau 4 (BGK)
  Åbent Hus - arbejdende værksteder
   
 • Niveau 7
  Den Store Klaverdag - Klaverkoncert med bl.a. Dyrenes Karneval


Der vil med andre ord være rig lejlighed til at opleve kulturlivet i Aalborg Kommune, som det udspiller sig i børne- og ungehøjde. 

Udover disse gode grunde til at besøge os i Nordkraft denne dag, vil der også være mulighed for at købe kaffe, te og jubilæumskage på dagen.

Så kom og besøg Nordkraft lørdag den 10. marts i tidsrummet 11.00 - 15.00! 

 Kulturskolen i gamle dage

I anledning af Kulturskolens dobbelte jubilæum har vi mødt nogle fra skolens administration (og en enkelt underviser), for hvem Kulturskolen har været et længerevarende bekendtskab.
Bekendtskaberne går tilbage til tiden inden det hed Aalborg Kulturskole, og i stedet enten hed Aalborg Musikskole eller Aalborg kommunale Musikskole (senere Aalborg Musiske Skole).

Line, Ole og Eva gik på Musikalsk Grundkursus (MGK) på Aalborg Musikskole. Skolen blev etableret for 75 år siden i 1943. Da Line, Ole og Eva gik på musikskolen, holdt den til på C. W. Obels Plads, og de tre husker stedet som lille og trangt.

”Selvom der ikke var meget plads, var det et rigtig hyggeligt miljø”, husker Eva. ”Ja”, fortsætter Line, ”og det var hyggeligt, at man kunne høre alt, hvad der skete i huset, selvom det til tider kunne gå ud over koncentrationen”.

”Ja, det var hyggeligt med den tætte atmosfære”, afbryder Ole, ”selvom os rytmiske måtte vige lidt for de klassiske elever”, fortæller han grinende de to klassiske kvinder. ”Jeg husker, at man altid skulle hente guitarforstærkeren i kosteskabet, når jeg skulle have undervisning”, fortsætter han.

Noget de alle husker, er, at de hver især havde nogle dygtige og inspirerende lærere, der både var med til at gøre dem dygtigere og gav dem lyst til at fortsætte deres musikkarriere på musikkonservatoriet. 


Aalborg Musiske Skole har nydt godt af Carsten, Pia og Toves undervisning igennem en årrække, og Kulturskolen nyder stadig godt af Pias undervisning. 

Når snakken falder på forskelle imellem dengang de begyndte at undervise til nu, er det først og fremmest den store forandring, som er sket både undervisningsmæssigt og administrativt, de tre bemærker. ”Det hele er blevet meget mere professionelt”, konstaterer Carsten. ”Både lærere, undervisning og administration”.

”Ja”, fortsætter Pia, ”og samtidig er kravene til undervisning også steget”. ”I det hele taget er der blevet en større bevidsthed omkring de fag vi underviser i”, synes Tove. ”Forældrene engagerer sig meget mere i dag, og bakker op omkring deres børns fritidsaktiviteter”.

”Der er jo sket enormt meget i samfundet siden 1980’erne, som også har haft indflydelse på vores arbejde”, mener Carsten, der filosoferer lidt over dengang, man måtte ryge i undervisningslokalet.

”Især teknologien har også gjort, at det er blevet nemmere at have kontakt med kollegaer”, siger Pia. ”Det har altid været svært for os, der jo typisk arbejder alene på flere forskellige skoler. Derudover har vi også fået teammøder, hvor vi kan inspirere og lade os inspirere af kolleager fra forskellige faggrupper”, slutter hun.

 Spilop'er - et liv med musik

I 1994 lavede Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune en lille film om Aalborg Kommunale Musikskole.
Filmen, der kom til at hedde Spilop'er - et liv med musik, giver et lille indblik i nogle af de aktiviteter, der foregik i musikskolens regi, hvoraf mange af dem stadig indgår i den nuværende Kulturskoles portfolio. 

Gik du på musikskolen i 1994, kan du måske finde dig selv, eller nogen du kender.

Filmen, som er fundet i Aalborg Stadsarkiv, kan ses her (åbner i YouTube):

Tilmelding til kulturskolens fag er altid mulig. Al tilmelding foregår online via vores hjemmeside KLIK HER»